Print this page

Naslovnica

07/05/10

SELJACI ĆE PROSVJEDIMA BRANITI CIJENU PŠENICE OD 1,20 KUNA


 

 

Predstavnici Hrvatskog seljačkog saveza iz 11 županija na skupu u Zvijercima raspravljali su o ovogodišnjoj žetvi pšenice i još uvijek nedefiniranoj otkupnoj cijeni. Seljaci od države traže zaštitnu cijenu od kunu i dvadeset lipa i smatraju da je to realan izračun, jer samo troškovi proizvodnje jednog kilograma pšenice, ako je prinos pet tona po hektaru,   iznose od kunu i deset do kunu i dvadeset lipa.
 Tijekom ovog tjedna održat će sastanak  s ministrom poljoprivrede na kojem bi se konačno trebali pojaviti i otkupljivači  pšenice  koji su do sada tvrdili da im  pšenica ne treba. Ne bude li dogovora spremni smo i prosvjedima braniti cijenu od 1, 20 kuna - kazao je predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin.
U HSS-u kažu da je  zaliha pšenice od prošle godine oko  176 tisuća tona, a potrebe Hrvatske su od 550 do 600 000 tona, pa je jasno da će pšenice trebati. Osim toga zbog elementarnih nepogoda prinos će biti osjetno smanjen, oko tridestak posto,  pa se teško može govoriti o višku i u najboljem će se slučaju proizvesti dovoljno za domaće potrebe.Next page: O nama