Print this page

Naslovnica

10/19/10

KUPCI JUNICA U GORNJIM SREĐANIMA DOBILI ŽUPANIJSKE POKLON BONOVE


 

Na gospodarstvu Branka Hlodika u Gornjim Sređanima župan Miroslav Čačija otvorio  je novu farma muznih krava.  Na oko dvjesto tisuća kuna vrijednoj  farmi  trenutačno je 38 krava, od kojih je sedam  kupljeno na   Jesenskom sajmu u Gudovcu, povoljnim kreditom i uz županijsku subvenciju. Branko Hlodik je  time je stigao na korak do planiranog popunjavanja  staje, odnosno  40 krava što je, ,kaže, dovoljno da njegova obitelj  može normalno živjeti. Hlodik je jedan od sedam seljaka  koji su kupili  junice na aukcijskoj prodaji i  svima je jednake poklon - bonove  uručio župan Miroslav  Čačija.
 - Svaku kupljenu junicu subvencionirali smo 1500 kuna, a ukupno je kupljena 31 životinja. Također seljacima nismo ograničavali broj junica koje ćemo subvencionirati – istaknuo je župan Čačija.  
 Županija  je ujedno potpisala  ugovor o financiranju ispitivanja kvalitete stočne hrane s Hrvatskom  poljoprivrednom agencijom, težak 40 tisuća kuna. Time će na 70 ovdašnjih  farmi  analizirati  hrana, i kako je rekao ravnatelj Agencije Zdravko Barać, farmerima ukazati na pogreške, kako ih ispraviti i boljim ''miješanjem '' hrane ostvariti bolje rezultate uz niže troškove. Dosadašnja iskustva pokazuju da se malo seljaka ustavno brine o kakvoći stočne hrane iako ona čini 45 do 60 posto ukupnih troškova na farmi.
 Primjera radi na  farmi  Hlodik koja se uključila u analizu,  predviđa se da bi godišnji  trošak stočne hrane mogao biti manji za velikih 26 tisuća kuna, što je ušteda koja se ne smije zanemariti.Next page: O nama