Print this page

Naslovnica

10/19/10

Županija i dalje sufinancira EKO-PROIZVODE


U dio poljoprivrede koji nešto lakše podnosi recesiju svakako spadaju proizvođači ekološke hrane, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima ih pedestak registriranih .Već osam godina oni polako usavršavaju proizvodnju, svi imaju potrebne certifikate te je time ova županija pri vrhu ukupne eko-proizvodnje u Hrvatskoj.
Više od 900 hektara trenutačno je pod ekološkim režimom proizvodnje, a posebice je značajno što je u to uključeno i oko dvije tisuće životinja, uglavnom ovaca i koza, pa je ponuda zaokružena i proizvodima životinjskog podrijetla.

To je proizvodnja koja ima veliki udio ljudskog rada, a uz to je i birokratski dio prilično zahtjevan što znači i velike troškove u samoj pripremi proizvoda za tržište. Ne možete više na komad papira napisati ekološki proizvod i tako ga prodavati već su potrebni certifikati i stalna kontrola nadzornih stanica, a to nije jeftino. Svake godine za nadzor treba izdvojiti od tri i pol do pet tisuća kuna po hektaru površine i tu će županija i dalje pomagati s pedeset posto ili u nekim slučajevima i stopostotnom iznosu tih troškova - ističe pročelnica županijskog Odjel za poljoprivredu Dominka Pretula.

Bjelovar info medij

Eko poljoprivredna gospodarstva dokazaju da se i na malim površinama može organizirati visokodohodovna proizvodnja koja ima sigurno tržište. Višegodišjni trud i rad županijskih priozvođača dodato će se isplatiti ako se uspješno povežu s turističkim sektorom i hotelskim kompleksima na moru. Kako hoteli za dobijanje određenog broja zvjezdica moraju u ponudi imati eko hranu, to je prigoda da se uz pomoć Ministarstva turizma i ministra Damira Bajsa, ovdašnji eko-proizvođači uključe na to tržište jer kvalitetu i prepoznatljivost neosporno imaju.

Bjelovarsko-bilogorska županija će i tu pomagati plaćanjem troškova za nastupe naših priozvođača na raznim manifestacijama i sajmovima gdje se najbolje promovira svaki proizvod. Osim toga potrebna je i stalna edukacija i usavršavanje bez čega nema uspješne ekološke priozvodnje pa će i u tom dijelu županija maksimalno pomagati i pokrivati troškove - zaključuje pročelnica Dominka Pretula.Next page: O nama