Print this page

Naslovnica

09/05/08

Otvoren je 16. jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu


Svečano je otvoren je 16. jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu. Jedan od najvećih agrarnih manifestacija u Republici Hrvatskoj, koji je ove godine na 23 tisuće četvornih metara izložbenog prostora okupio više od 500 izlagača iz Hrvatske i 15 stranih zemalja, među kojima su i izlagači iz Kanade, koji prvi put nastupaju u Gudovcu.
16. jesenski sajam u Gudovcu svečano je otvorio predsjednik RH Stjepan Mesić, čestitajući na uspješnoj organizaciji, te je posebno je izrazio zadovoljstvo da je sajam svake godine sve veći, što govori i o njegovom međunarodnom značaju.
Predsjednik se posebno osvrnuo na povećanje cijena hrane na svjetskom tržištu, i istaknuo da je za Hrvatsku bitno da se okrene prema proizvodnji i izvozu. Prema njegovim riječima značajno je i povezivanje poljoprivrede i turizma, jer kroz turizma i izvoz će biti veći. S riječima predsjednika Mesića složio se i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić, naglasivši da smjer kojim treba ići hrvatska poljoprivreda za razvoj proizvodnje, je veće ulaganje u naše hrvatsko selo i seoski turizam. Stoga je pozvao na intenzivnije investicije u poljoprivredi kako bi se naši poljoprivrednici mogli što bolje pripremiti za ulazak u EU. Ministar Pankretić osvrnuo se i na ovogodišnju žetvu, koja je donijela 100.000 tona viška pšenice, što prema njegovim riječima može riješiti problem prekomjernog uvoza.
Otvaranju sajma uz dužnosnike Vlade i Sabora, te čelne ljude Bjelovarsko-bilogorske županije, nazočni su bili i predstavnici drugih županija, te ministri poljoprivrede iz Mađarske, Slovenije, Federacije BiH, Makedonije, Albanije i Kosova.

                   Next page: O nama