Print this page

Naslovnica

02/09/09

Sve o 5. Međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu pokraj Bjelovara


 

U nedjelju 8. veljače završio peti i do sada najveći Međunarodni pčelarski sajam u Gudovcu u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije pod pokroviteljstvom Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstava gospodarstva te suorganizaciju Bjelovarsko-bilogorske županije i Gradova Bjelovara i Zagreba.

Pored 12 posto više izlagača, dva dana sajmovanja privuklo je više od 6000 posjetitelja među kojima je sve veći broj građana koji se ne bave pčelarstvom ali ga smatraju značajnom gospodarskom djelatnošću vrlo korisnom za svakodnevni život ljudi, od pozitivnog utjecaja pčela na vegetaciju i okoliš do zdrave prehrane i ljekovitog učinka pčelinjih proizvoda.


Pčelarski sajam potiče razvoj pčelarstva


Sajamska godina započela je na Bjelovarskom sajmu na Sajamskom prostoru Gudovac  u subotu 7. veljače otvaranjem petog po redu Pčelarskog sajma koji nosi međunarodno obilježje. Ponovo je potvrđeno da se Pčelarski sajam iz godine u godinu povećava i da postaje središnja pčelarska manifestacija u ovom dijelu Europe. O tome govori podatak da je izlagača bilo 15 posto više nego prošle godine i da su uključujući znanstvenike koji su držali predavanja bile predstavljene uz Hrvatsku, Bosna i Hercegovina, Austrija, Češka i Srbija ne računajući delegacije iz Mađarske, Crne Gore i Italije. Sajam je bio osmišljen u tri cjeline; izložba i prodaja meda i proizvoda od meda, izložba i prodaja pčelarske opreme te stručna predavanja. Posebno je bio zapažen okrugli stol s temom „Pčele, med i turizam“ na kojem su predstavljene mogućnosti uključivanja proizvođača meda u proširenje turističke ponude. Za značajnije sudjelovanje meda u turizmu Razvojna agencija Sjever-dan iz Varaždina ponudila je više konkretnih projekata. Vrlo uspješnima i korisnima za pčelare ocijenjena su i druga predavanja  s aktualnim temama kao što su selekcija pčela, nozemoza, suzbijanje varoe, dijagnostika američke gnjiloće, proizvodnja peluda i bjelančevina u pčelinjoj zajednici te suvremeni trendovi u pčelarstvu i pčelinji proizvodi u ljudskom zdravlju. Pčelarski sajam je bio i mjesto razmjene iskustava i dogovora o budućoj suradnji pčelara svih zemalja u ovom dijelu Europe.
 
Rekordna prodaja pčelarskih proizvoda i opreme

U prodaji meda, pčelarskih proizvoda i opreme na izložbenim štandovima ostvareni su značajni rezultati, prema ocjeni izlagača bolje nego na prethodnom sajmu. Procjenjuje se da je ostvaren promet meda i pčelinjih proizvoda veći za desetak, a pčelarske opreme 20-tak posto u odnosu na prošli sajam.  Zapaženo je da su cijene bile za deset do 20 posto niže nego na tržištu, a kod opreme neke su stvari višestruko bile jeftinije nego u uobičajenoj prodaji.
Posjetitelja  deset posto više
Ukupno je tijekom dva dana sajam posjetilo  više od 6000 ljudi iz svih zemalja šire regije uz zapažen organiziran dolazak desetaka autobusa. Taj podatak također govori o povećanju broja posjetitelja za desetak posto. Peti po redu Pčelarski sajam može se ocijeniti još jednom vrlo uspješnom manifestacijom Bjelovarskog sajma u suradnji s pčelarima okupljenima u Hrvatskom pčelarskom savezu.
Sajam je otvorio Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja mr Božidar Pankretić u nazočnosti većeg broja visokih državnih i lokalnih dužnosnika među kojima su bili potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić i ministar Damir Bajs te  saborski zastupnici i predstavnici više Ministarstava. Na svečanosti otvorenja svi su nazočni u sajamskoj dvorani zapljeskali na poziv da se pozdrave ne samo sudionici sajma i gosti nego i pčele kojima se zapravo ima zahvaliti i ovo najveće pčelarsko izložbeno, prodajno i edukativno okupljanje u regiji. Na otvorenju Pčelarskog sajma je Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza rekao da se pčelarima ono što su sanjali prije nekoliko godina i ostvarilo.

Pčelari zamjerili optužbe o sivom tržištu i nekvaliteti meda


Mislim da smo donošenjem Pravilnika o prodaji ostvarili san svih pčelara. Vlada i resorno ministarstvo prepoznali su napore pčelara da podignu na što višu razinu ovu gospodarsku djelatnost kao aktivne grane poljoprivrede i svi zajedno trebamo dalje raditi na usklađivanju i donošenju zakonskih akata te zadržavanju i povećanju poticajnih mjera u funkciji razvoja pčelarstva, naglasio je Martin Kranjec  i izrazio svoje nezadovoljstvo medijskim podmetanjima pojedinaca o sivoj ekonomiji i nekvaliteti hrvatskog meda i to upravo nekoliko dana prije ovog najvećeg pčelarskog skupa u državi. Tim dušebrižnicima poručujem da pčelari rade u skladu sa svim zakonima i propisima, rade legalno i legitimno i nitko ih nema pravo optuživati bez dokaza, kaže Martin Kranjec dodajući da nije nužno da oni koji od pčelara očekuju suradnju i partnerstvo budu baš oni koji će ih bezrazložno optuživati i slati im gospodarsku inspekciju i to na najveći Pčelarski skup kao zajedničku manifestaciju svih onih kojima je stalo do daljeg razvoja pčelarstva.

Pčelarski sajam otvorio Ministar Pankretić uz obećanje otvorenja laboratorija za  kvalitetu

Hrvatska je izvezla više od 2000 tona meda, a uvezeno je deset puta manje ili beznačajne količine. Pčelari ostvaruju zapaženu proizvodnju i postaju ozbiljan dio poljoprivrede, naglasio je u svom obraćanju ministar Pankretić. Iz godine u godine nastojimo što više pomagati pčelarima poticajima kojih je u posljednje dvije godine bilo gotovo 50 milijuna kuna. Pred završetkom je izrada katastra pčela  i još neki izazovi s kojima se treba suočiti kao što su bolesti pčela koje su stvorile velike probleme. Kao što smo riješili pitanje Pravilnika o prodaji pčelinjih proizvoda na kućnom pragu, tako ćemo što prije nastojati riješiti i pitanje laboratorija za analizu kvalitete meda u Križevcima i osloniti se na struku kako bi svaki proizvod na polici imao svoje porijeklo i kvalitetu. Ono što moramo zadržati i u ovim teškim gospodarskim vremenima je visina potpora koje su namijenjene ovom gospodarskom sektoru i to bez ograničenja, rekao je otvarajući Peti pčelarski sajam u Gudovcu Božidar Pankretić uz pozdrav „Medno svima!“

             Sajamske zanimljivosti


             Sveti Ambrozije na sajmu

Na sajmu su se i ove godine pojavili predstavnici pčelarskog reda Svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara koji ima u Hrvatskoj sjedište u Koprivnici u pčelarskoj udruzi „Lipa“ i okuplja ukupno pedesetak članova iz gotovo svih županija. Taj se pčelarski red raširio iz Mađarske u druge zemlje srednje Europe. Oni su posebno zapaženi zbog svoje specifične odore koju članovi oblače u svim posebnim prigodama, pa tako i na Pčelarskom sajmu. Zanimljivo je da bi se postalo član reda Svetog Ambrozija prema riječima Tomislava Vrbana iz Koprivnice, ne treba biti pčelar, ali treba voljeti i poštivati pčelu te se družiti s pčelarima i naravno nabaviti uniformu koja se šiva u koprivničkoj udruzi „Lipa“.

Brojni susreti delegacija susjednih država

Pčelarski sajam je bio i mjesto razmjene iskustava i dogovora o budućoj suradnji pčelara svih zemalja u ovom dijelu Europe. Svoja su iskustva međusobno razmijenile više delegacija. Posebno je zapažen bio radni dogovor Martina Kranjeca, predsjednika Hrvatskog pčelarskog saveza s predstavnicima Pčelarskog saveza Slovenije na kojem je nastavljen rad na zakonskoj regulativi o zajedničkoj vrsti pčele na ovim prostorima koja treba postati zaštićena vrsta. Radi se također zajednički  i na projektu zemljopisne zaštite meda gdje su Slovenski pčelari otišli korak dalje. Hrvatski je predsjednik pčelarskog saveza imao razgovore i sa službenom delegacijom Bosne i Hercegovine o problemu višegodišnjeg pokušaja osnivanja nacionalnog saveza u BiH koji uvijek jedna od tri strane opstruira. To je problem koji otežava izlazak BiH pčelara iz državnih okvira, ali je zato vrlo dobra suradnja hrvatskih pčelara sa proizvođačima pčelarske opreme iz BiH. Na sajmu su također predstavnici Srbije pozvali Hrvatski pčelarski savez u službeni posjet uz naglašavanje da je dosadašnja suradnja bila dobra i da je treba nastaviti. Martin Kranjec sa suradnicima primio je još i delegaciju pčelara Češke i Mađarske.


Medeni tjedan prije sajma


U tjednu prije početka 5. Pčelarskog sajma, u četvrtak i petak, održane su edukacije djece u trećim i četvrtim razredima osnovnih škola u svim gradovima Bjelovarsko-bilogorske županije o pčelarstvu i pčelarskim proizvodima. Predavanja su organizirale Udruge pčelara zajedno s Bjelovarskim sajmom i Hrvatskim pčelarskim savezom prema programu Učilišta za obrazovanje odraslih u Velikoj Gorici, a provodio ga je u školama Dario Frangen. Ta su predavanja ocijenjena vrlo uspješnima jer su zainteresirala veći broj najmlađe populacije za pčelarstvo.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Next page: O nama